Hoe communiceer je effectief met beelddenkers?

Soms lijken kinderen niet te luisteren. Als een kind voornamelijk in beelden denkt, kan hier een hele goede verklaring voor zijn. Communiceren met beelddenkers vraagt een andere aanpak.

Als je een kind iets uitlegt gebruik je hierbij veel woorden. Je kijkt je kind aan, maar hij lijkt niet te luisteren naar wat je zegt. Je doet nog een poging, waarbij je veelal nog meer woorden gebruikt.
Een reactie blijft uit en je kind kijkt je glazig aan of kijkt de andere kant op. Als je na een aantal vruchteloze pogingen eindelijk contact lijkt te hebben kijkt hij je verbaasd aan. Ongeduldig leg je het nog een keer uit, met nog meer haastige woorden. Maar als je dan klaar bent, kijkt hij je aan met een lege blik. Wanhopig vraag je je af waarom hij niet gewoon luistert! Herkenbaar?

Hoe komt dit en wat kun je als ouder doen?

Voor beelddenkers zijn woorden en zinnen één grote brei van klanken. Het vergt de nodige concentratie om deze verbale informatie te vertalen naar begrijpelijke beelden. Daarom duurt het gemiddeld langer, voordat iets binnenkomt bij een kind en voordat het wordt begrepen.

De volgende 5 tips helpen bij effectief communiceren met beelddenkers

#1 Heb geduld
Omdat het verwerken van woorden tijd kost, is het goed een kind deze tijd ook te geven! Laat hem wat er gezegd is, omzetten in beelden. Maar al te vaak beginnen we te snel met het opnieuw uitleggen. Hiermee verstoor je een kind zijn proces om hetgeen gezegd is te begrijpen.

#2 Bewegen zorgt voor een betere focus en concentratie
Bewegen helpt beelddenkers bij luisteren en concentreren. Kinderen beginnen te bewegen, ogen draaien weg. Laat ze hier vrij in. Beperk ze niet in hun bewegingsvrijheid. Hoe erg is het als jouw kind even niet stil zit of beweegt?

#3 Denk topdown 
Beelddenkers willen graag weten hoe het totaalplaatje eruit ziet. In het communiceren met beelddenkers is het goed hier rekening met de houden. Dus begin met uitleggen wat het eindresultaat is of wat je verwacht en leg dan stap voor stap uit hoe ze daar komen (topdown).

#4 Maak contact
Beelddenkende kinderen kunnen erg op gaan in hun spel of in de beelden die ze zien in hun hoofd. Lijkt jouw kind niet te luisteren? Zeg dan duidelijk naam of raak zachtjes zijn schouder aan, zodat hij je aandacht heeft.

#5 Controleer
Controleer na het geven van een uitleg of stellen van een vraag of een kind het heeft begrepen. En geef een kind hierbij de tijd om te reageren. Er is meer geduld nodig om met beelddenkers te communiceren.

Delen

Andere berichten